image

Kolesterol

6 av 10 i Norge har høyt kolesterol1

Hva er kolesterol?

Kolesterol er en fettlignende substans som har flere viktige funksjoner i kroppen. Kolesterol produseres naturlig av kroppen og finnes også i visse matvarer, for eksempel animalske produkter som kjøtt, meieriprodukter og egg. For mye kolesterol kan føre til avleiring på innsiden av blodårene, noe som øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Når man snakker om høyt kolesterol, refererer man vanligvis til høye nivåer av LDL-kolesterol, som bygger seg opp i blodårene og øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Fordi kolesterol spiller en avgjørende rolle i kroppen, men også er uønsket i for høye nivåer, er det viktig å følge med på kolesterolnivåene i blodet.

Det gode og dårlige kolesterolet

To viktige former for kolesterol er HDL-kolesterol (high density lipoprotein), som kalles det «gode» kolesterolet, og LDL-kolesterol (low density lipoprotein), som ofte kalles det «dårlige» kolesterolet.

HDL-kolesterol hjelper med å transportere overskudd av kolesterol til leveren. LDL-kolesterol transporterer derimot kolesterol til kroppens vev og kan legge seg på innsiden av blodårene. Begge typer kolesterol er nødvendige for at kroppen skal fungere, men for høye nivåer av LDL-kolesterol øker risikoen for hjerte- og karsydom.

Hva forårsaker høyt kolesterol?

Høyt kolesterol kan skyldes flere faktorer, inkludert en usunn livsstil, genetiske faktorer og alder. En diett som er rik på mettet fett, transfett og kolesterol kan øke nivåene av LDL-kolesterol i blodet. Røyking, mangel på fysisk aktivitet og overvekt kan også øke risikoen for høyt kolesterol. I tillegg kan genetiske faktorer bidra til høyt kolesterolnivå i blodet.

Hvordan behandles høyt kolesterol?

Behandling av høyt kolesterol kan innebære endringer i livsstilen, kosttilskudd og medisiner. Endringer i livsstilen kan inkludere en sunn diett, mosjon og røykeslutt. Et kosthold som er rikt på frukt, grønnsaker og fullkorn kan bidra til å senke kolesterolnivåene. Unngå matvarer som er høye i mettet fett og transfett, som rødt kjøtt, smør, ost og bakverk. Regelmessig mosjon kan også hjelpe. Behandling av høyt kolesterol med legemidler skjer ofte med bruk av statiner som forskrives av lege.

Introduksjonstilbud

299 kr 99 kr første måned

Etter første måned leveres 2 esker annenhver måned
for 598 kr (tilsvarer 299 kr per måned).
Du kan avslutte abonnementet uten bindingstid.

Senk høyt kolesterol uten resept

Livsstilsendringer er viktig for å regulere forhøyede kolesterolnivåer.  Det finnes også kostilskudd med plantesteroler som kan bidra til å senke kolesterolet.2 Senikol er et kosttilskudd som innholder plantesteroler. Senikol kan bestilles her på nettstedet, men også på apotek. Plantesteroler tas i forbindelse med måltid, gjerne større måltider, og gir effekt innen noen uker.